Trvalé bydliště v pronajatém bytě – je to možné?

Pokud jste se přesunuli do nového nájemního obydlí, máte nárok na vytvoření stálého domova zde? Co když majitel bytu odmítne? Má k tomu právní oprávnění? Proč je pro mnoho majitelů trvalé bydliště nájemníků takovým problémem? Odpovědi na tyto otázky mohou překvapit.

Proč stálý domov

Je zcela pochopitelné, že pronajímatelé bytů touží po tom, aby se na adrese bytu usídlili natrvalo. Existuje celá řada praktických důvodů. Mezi ně patří zejména:

  • usnadněná komunikace s úřady nebo poštou,
  • možnost využívání volebního práva v dané lokalitě,
  • možnost využití rezidentního parkování,
  • možnost zapsání dětí do místní školy nebo školky.

Právo na zákaz - ano, nebo ne

I když jsou uvedené důvody pochopitelné, mnoho majitelů bytů zakazuje nájemcům zřídit si stálý domov v pronajatém bytě. Někteří majitelé toto omezení uvádějí dokonce i v nájemní smlouvě. Mají na to právo? Je možné novému nájemníkovi jednoznačně zakázat, aby si vytvořil trvalý domov?

Jednoduše řečeno: nelze. Zákon o evidenci obyvatel jasně stanovuje, že adresa stálého bydliště je určena na základě svobodného rozhodnutí občana. Jedinou podmínkou stanovenou zákonem je, že na území České republiky může mít občan pouze jedno trvalé bydliště. Takže pokud má nájemce platnou nájemní smlouvu, nepotřebuje k nahlášení trvalého pobytu souhlas nebo povolení majitele bytu.

Upozornění: Mějte na paměti, že české úřady jsou povinny evidovat trvalé bydliště i v případě, že majitel nesouhlasí s tím, že je nájemníkem uvedeno v nájemní smlouvě.

Pro majitele strašák

Majitelé bytů na druhé straně mohou mít legitimní obavy z toho, že nový nájemník může mít nějaké dluhy nebo exekuce. Jak se lze ochránit před tímto strašákem v podobě problematických nájemníků? Existují tři základní možnosti:

  • Důkladně prověřte nájemníka před uzavřením nájemní smlouvy. Možná je nejjednodušší obrátit se na realitní správní společnost, která se postará o pronájem vašeho bytu a provede potřebné kontroly.
  • Zpracujte soupis vybavení bytu a specifikujte, co patří vám jako majiteli a co je tedy neporušitelné v případě exekuce.
  • Vytvořte takzvaný "holobyt", tedy prostor bez jakéhokoli vybavení, které by mohlo být v případě exekuce zabaveno.

Více informací vám poskytne realitní kancelář Praha.

COPYRIGHT © 2023                      GDPR